Poduzetnici.ba

O Projektu "U Susret Domovini"

Ciljevi i namjera

Događaj “U susret domovini” ima za cilj okupiti poduzetnike bh korijena iz različitih dijelova svijeta, strane investitore, i sve ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu kako bi doprinijeli razvoju međunarodne suradnje te predstavili mogućnosti koje Bosna i Hercegovina nudi. Naš cilj je stvoriti priliku za kompanije da se predstave, za poduzetnike i investitore da se međusobno upoznaju, razmijene iskustva, uspostave poslovne veze te istraže mogućnosti koje nudi tržište BiH.

Naši dosadašnji uspjesi

Prošlogodišnji događaj “U susret domovini” privukao je preko 200 kompanija, više od 100 učesnika iz 22 različite zemlje, te je rezultirao s više od 50 sklopljenih saradnji i 10 realizovanih investicijskih projekata. Ovi uspjesi pokazuju koliko je važno povezivanje poduzetnika i investitora s bh korijenima i kako takvi događaji mogu generirati konkretne poslovne prilike i investicije.

Direktna strana ulaganja

Bosna i Hercegovina postaje popularna destinacija za strane investicije. Zahvaljujući napretku zemlje ka članstvu u Europskoj uniji i statusu kandidata, međunarodni investitori prepoznaju BiH kao sigurnu i poželjnu destinaciju za buduće investicije. Najviše investicija je realizovano u oblastima proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, finansijskih uslužnih djelatnosti, te proizvodnje baznih metala. Ovaj trend pokazuje da BiH ima potencijal za značajan ekonomski rast i razvoj kroz strane investicije.

Očekivani rezultati projekta

Očekujemo preko 500 poduzetnika i 250 B2B sastanaka na ovogodišnjem događaju “U susret domovini”. Projekat će također uključivati kreiranje baze kompanija i poduzetnika, predstavljanje beneficija koje nudi Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, te promociju kulture i turizma Bosne i Hercegovine. Ovi rezultati će doprinijeti povećanju vidljivosti bh tržišta i atraktivnosti za strane investitore.

Dugoročni efekti

Cilj nam je povećati strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, jačati veze između domaćih i stranih poduzetnika, te stvarati dugoročna partnerstva koja će povećati konkurentnost domaćih kompanija i promovirati kulturno-historijske potencijale BiH. Dugoročno gledano, ovakvi događaji mogu značajno doprinijeti ekonomskom razvoju zemlje, stvaranju novih radnih mjesta i unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta.